Blog

Continuous auditing – zó wordt het efficiënter én leuker

De jaarlijkse financiële audit: hoofdpijndossier voor menig ondernemer, maar ook voor veel accountants een steeds grotere uitdaging. Een groeiende hoeveelheid almaar veranderende regels, een schrijnend tekort aan geschoolde capaciteit, veel en vooral ook saai werk. En een dienstverlening die door klanten vooral wordt gezien als een verplicht nummer met weinig diepgang, waar je ook nog eens veel voor moet betalen.

Het besef dat financiële audits anders moeten is inmiddels doorgedrongen. De vraag die overblijft is hoe je dit doet? In dit artikel gaan we in op hoe accountants efficiency en kwaliteit kunnen verhogen. En hoe het werk weer leuk en aantrekkelijk wordt voor jong talent.

Productiviteit van audits kan met 30-50% omhoog
Door efficiënt te werken, kun je met dezelfde hoeveelheid input (mensen en middelen) meer produceren. Uiteraard geldt dit ook voor financiële audits. Vanuit onze eigen gesprekken met accountantskantoren en CFO’s van grotere ondernemingen, de ervaring is dat de gemiddelde productiviteit bij audits met 30 tot wel 50% omhoog kan en de kwaliteit van de audit wordt vergroot omdat alle data wordt geanalyseerd. Hiermee blijft er capaciteit over die je in kunt zetten voor analyse en advisering en om je dienstverlening verder uit te breiden en te verbeteren.

De grootste tijdwinst realiseer je door taken te automatiseren. Met ValidVision hebben we ons vooral gericht op de tijdsintensieve audit stappen zoals: Inlezen- en datakwaliteitsverbetering en alsmede uitvoeren van auditcontrols. Maar ook door betrokken stakeholders in het proces te laten samenwerken, kun je het auditproces aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen.

Fouten opsporen wordt eenvoudiger dan ooit
Het ValidVision.Platform neemt veel werk van een financiële audit van je over. Omdat je als accountant in één oogopslag ziet waar de problemen zitten, kun je je hierop focussen en hoef je geen aandacht meer te besteden aan alles dat wél goed door de controle komt. Jouw hulp als expert wordt dus alleen ingeroepen voor de uitzonderingen, waarbij je specifieke kennis en ervaring beter tot hun recht komen. De controles die het platform uitvoert, zijn volledig transparant en hebben een gedetailleerde audittrail. Op basis hiervan kun je elke controle met vertrouwen tegemoetzien.

Automatisch uitgevoerde verbandscontroles geven je meer inzicht in de risico’s en vergroten je grip op de interne beheersing, aldus Ruth Sival-Groenveld van ORG Accountant en Belastingadviseur 

Financiële audits van hoge kwaliteit
Door de snellere verwerking van data hoef je je financiële audits niet meer alleen te baseren op een voorgeschreven aantal steekproeven, maar kun je je audit loslaten op álle data die voor handen is. Op die manier zie je bijvoorbeeld dat een klant vergeten is om bedragen te factureren, of een beursgenoteerd bedrijf dat winst rapporteert die er helemaal niet is. Fouten die anders wellicht nét buiten de steekproeven zouden vallen.

Met het ValidVision.Platform wordt de financiële audit veel sneller uitgevoerd. Daarom hoef je deze niet meer alleen te baseren op een momentopname (één keer per jaar), maar kun je dit proces continu laten doorlopen. Specifieke bevindingen komen op die manier eerder aan het licht. Zo kunnen ondernemers inspringen vóór problemen uit de hand lopen. Ook hoeven zij de boot niet meer te missen omdat ze kansen die zich voordoen sneller zien.

Samenwerken en innoveren voor succes
Financiële data gaan eindeloos tussen partijen heen en weer en nog steeds vaak onbeveiligd. Elke stakeholder in het auditproces stelt aan de volgende persoon of instantie in de keten controlevragen waarvan uiteindelijk niemand meer weet waarvoor ze dienen. Allemaal uitingen van een verouderde aanpak die niet meer past in de wereld van vandaag. Door ook in de financiële wereld meer met elkaar te gaan samenwerken, verhoog je de efficiency en de kwaliteit van de sector als geheel. Door beter en transparanter om te gaan met benodigde financiële data en controls vanuit één en dezelfde bron, is er ook op het gebied van samenwerking tussen alle partijen in het financiële ecosysteem een wereld te winnen.

Beter en transparanter samenwerken doe je met financiële data uit één en dezelfde bron 

Ga ook datagedreven adviseren
Bij ValidVision kennen we de uitdagingen van de spelers in de financiële sector. Dat bewustzijn zetten we om in concrete oplossingen. Het ValidVision.Platform werkt met de volledige financiële dataset van bedrijven die door het platform zelf op kwaliteit en volledigheid wordt gecontroleerd. Financiële data van ondernemingen wordt daarbij grotendeels geautomatiseerd verzameld, gecontroleerd én gedocumenteerd waardoor het leeuwendeel van de audit zonder menselijke tussenkomst plaatsvindt. Zelfs verbandscontroles verlopen automatisch en geven inzicht in de risico’s en vergroten je grip op de interne beheersing.

De vrijgekomen tijd kun je gebruiken om data te duiden. Iedere accountant ‘heeft iets met cijfers’, maar niet iedereen vindt het eenvoudig. Met het ValidVision.Platform beschik je over weergaves en overzichten die ‘gewone mensen’ ook begrijpen. Bovendien kun je terugvallen op de specialisten van het ValidVision.Kenniscentrum die je desgewenst helpen met het uitvoeren van de audit en het vertalen van de financiële data naar goed advies.

Meer berichten

Klaar om meer te ontdekken?

Wilt u meer weten over ValidVision? Wij helpen u graag verder met de desbetreffende vraag. Bel of mail ons vandaag nog voor een vrijblijvend adviesgesprek.